Turist in Romania – Plimbare prin Iasi

Acum câteva luni am avut ocazia să mă plimb din nou prin Iași după o bună perioadă în care nu i-am călcat pragul. De data aceasta a fost diferit, aveam aparatul și eram pregătit să-l surprind în cele mai bune ipostaze. Din păcate Bianca nu m-a putut însoți așa că am fost nevoit să explorez totul de unul singur. Am văzut foarte multe locuri frumoase din care mi-a fost extrem de greu să aleg doar cinci, oamenii pe care i-am întâlnit au fost cumsecade și sociabili, însă mi-a fost destul de greu să mă abțin din râs auzindu-le accentul :).

Uite 5 locuri care m-au fascinat și pe care cred că n-ar trebui să le ratezi dacă ajungi în Iași:

Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Cea mai bună investiție de 8 lei făcută vreodată. Am ajuns într-o sâmbătă și eram mai mult ca sigur că nu voi putea vizita teatrul. Am fost îndrumat către intrarea corectă unde am fost întâmpinat de către un domn. M-a întrebat cine sunt și ce vreau, așadar i-am răspuns că sunt venit din București și mi-aș dori foarte tare să vizitez și să fotografiez teatrul național. După 5 minute de emoții în care am așteptat până și-a întrebat superiorii, a revenit spunându-mi: „Să știți că taxa de vizitare este 8 RON.” M-a pufnit râsul și i-am spus că nu este nicio problemă și că oricum eram dispus să plătesc mai mult.

Cum este înăuntru? Rămâi cu gura căscată. Recunosc, n-am intrat în foarte multe săli de teatru până acum, însă este de departe cea mai frumoasă pe care am vazut-o vreodată. Lăsând la o parte aspectul, sentimentul pe care îl ai plimbându-te printre rânduri și căscând ochii pe pereți este unic și trebuie trăit!

Singurul lucru pe care îl regret în Iași este că nu am apucat să văd o piesă de teatru în această sală!

 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro
 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro
 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro

Palatul Culturii

O clădire impresionantă care înțeleg că a fost renovată recent, arată superb atât pe afară cât și pe dinăuntru.
Ce mi-a plăcut? Parcul din jurul palatului! Prin vară, atunci când am vizitat eu totul era verde, oamenii erau la terasă, copiii se jucau cu părinții și alți copii pe iarba din fața palatului, o muzică plăcută se auzea în sistemul de sonorizare iar totul se îmbina perfect. Am fotografiat foarte puțin în acest parc pentru că am realizat că imi place mult mai mult să stau și să mă bucur de atmosferă.

 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro
 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro
 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro
 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro

Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

La grădina botanică am avut parte de o experiență amuzantă. Pentru cei care nu știu, aceasta este situată destul de departe de centrul orașului iar pentru a ajunge trebuie să urci dealul din Copou și să mergi spre stadion până să poți intra. Sunt câțiva kilometri buni de mers, mai ales dacă alegi să străbați Iașiul la pas așa cum am procedat eu. Fiindcă sunt adeptul cardului bancar și rareori am numerar la mine, abia la intrarea în grădina botanică am realizat că nu am minunata sumă de 5 RON. Când am întrebat-o pe doamna de la intrare de POS a reacționat ciudat, așa că am fost nevoit să merg să caut un bancomat. Am mers atât de mult până să găsesc unul încât am renunțat la a mai vizita grădina în acea zi.

În următoarea zi, cu forțe proaspete și înarmat cu o hârtie de 5 RON am intrat. Priveliștea este minunată și dacă ai câteva ore pentru a explora vei găsi peisaje deosebite. Dacă te aventurezi destul de mult vei ajunge la un lac foarte fain, nu foarte mare, în jurul căruia oamenii desfășoarî diverse activități sportive.

Ca fotograf, invariabil ai parte de momente A-HA!, atunci când ești foarte mulțumit de un cadru, când ți-a venit o idee nouă, când reușești să surprinzi un cadru exact la momentul potrivit. Fotografia cu cei doi bătrânei de mai jos a fost un moment A-HA pentru mine, este genul de imagine care mă face să realizez cât de mult iubesc să fotografiez și că pentru momente de acest gen o fac.

 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro
 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”

N-aș fi descoperit această nestemată fără ajutorul unei bune prietene care mi-a povestit despre locurile mai puțin cunoscute ale orașului, căreia îî mulțumesc și acum. Am pătimit puțin pentru a putea fotografia biblioteca (m-am trezit la ora 6 dimineața) dar a meritat.
Ce trebuie să știți? Zilele în care o puteți vizita sunt: de luni până vineri, deci dacă ajungeți in weekend îmi pare rău pentru voi, iar programul de vizitare este între orele 8 – 14. Intrarea este liberă însă trebuie să ceri acordul paznicilor de la intrare.
În cazul în care alegi să faci efortul și să ajungi, vei întelege că merită, este un sentiment aparte să auzi cum scârțâie poadeaua sub pașii tăi și șă vezi cât de frumoase sunt decorațiunile interioare de pe pereți.

 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro

Aula „Gheorghe Asachi”

Cum am găsit această aulă? Printr-un noroc chior. Mă întorceam de la grădina botanică într-o zi de duminică și m-am oprit în fața Universității Ghoeghe Asachi să mă odihnesc puțin. Văzând că este ușa deschisă, am decis să-mi încerc norocul și să intru în speranța că pot obține câteva cadre interesante din interior. Zis și făcut! În scurt timp s-a apropiat un gardian de mine și mi-am zis: „Gata, mă va da afară!”.
Gardianul: „Fotografiați?”
Eu: “Da, am făcut vreo 2-3 poze, este vreo problemă?
Gardianul: „Fotografiați cât doriți! Dar dacă vreți să fotografiați ceva într-adevăr frumos, vă duc eu!”
Atunci  să-mi fi văzut zâmbetul 🙂
În câteva minute eram în mijlocul aulei, cu gura căscată și neștiind ce să privesc mai întai.

 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro
 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro
 • Plimbare prin Iasi - Silhouettes.ro

I-am mulțumit domnului de mai sus la plecare spunându-i că mi-a făcut ziua mai frumoasă!

 

Scriind aceste rânduri realizez că încă am foarte multe de văzut și revăzut prin România și vă încurajez și pe voi să faceți la fel! Știu că este greu, știu că nu avem drumuri și dureaza 8 ore până ajungi la Cluj și 5 ore până la Iași, dar la fel de bine știu că România este plină de orașe frumoase și peisaje deosebite pe care trebuie să le vezi.

Spune-ne într-un comentariu care este locul tău preferat din Iași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.